Lepas 20 Tahun, Pondan Masih Tak Serik!

Posted on

Pada waktu siang, suasana di flat tersebut kelihatan biasa sahaja, namun ketika malam menjelang tiba, golongan pondan ini mula memenuhi beranda rumah dan menggunakan lampu laser berwarna-warni serta bunyian ‘istimewa’ sebagai isyarat untuk menarik perhatian pelanggan.

Seorang daripada penghuni flat terbabit yang enggan dikenali, berkata kawasan tersebut memang terkenal dengan ‘lubuk pondan’ sejak sekian lama, malah kebanyakan penghuni yang telah berkeluarga berpindah ke tempat lain ekoran tidak tahan serta bosan dengan kerenah pondan yang sentiasa mengganggu ketenteraman mereka.

“Dalam tempoh 20 tahun ini, pondan-pondan di flat ini silih berganti dan kegiatan mereka ini acap kali diserbu oleh pihak berkuasa tapi keadaan masih berterusan dan tidak dapat dibendung sepenuhnya.

“Kegiatan tidak bermoral mereka memberi kesan negatif terhadap persekitaran setempat dan menunjukkan budaya tidak sihat kepada kanak-kanak dan remaja yang membesar di kawasan tersebut,” katanya.

Tinjauan wartawan dari 10 malam hingga 3 pagi itu turut menampakkan bagaimana pondan ini menawarkan perkhidmatan seks mereka dengan harga serendah RM30 hingga RM70 mengikut perkhidmatan yang diminta pelanggan.

Penduduk di Kuala Terengganu dianggarkan berjumlah lebih 290,000 orang. – Gambar hiasan

Lebih daripada 10 buah kenderaan dilihat memasuki kawasan tersebut untuk tawar-menawar dan mengambil nombor telefon pondan yang mereka suka, semua ini dilakukan menerusi tanda isyarat yang dapat dilihat menerusi tingkap rumah.

Mereka yang berminat akan melakukan pusingan kedua dengan merapati beranda paling hampir dengan tempat penginapan dan membawa pondan tersebut ke tempat lain ataupun melakukan aktiviti menjijikkan di flat terbabit sahaja.

Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama Terengganu Datuk Wan Mohd Wan Ibrahim berkata pihak penguatkuasaan syariah JHEAT telah beberapa kali melakukan operasi bersepadu dan melakukan tangkapan.

Namun katanya, golongan pondan ini bagaikan tidak serik dan masih berterusan melakukan aktiviti songsang dan tidak bermoral itu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *