Netizen Puji Denda 'Luar Biasa' Pelajar Lewat Ke Sekolah

Posted on

Pengetuanya, Siti Salmiah Yaakob berkata, idea untuk mengenakan denda tersebut sebenarnya sudah lama diamalkan oleh pihak sekolah dan beliau tidak menyangka ia akan tular baru-baru ini.

Antara pujian yang ditinggalkan netizen terhadap tindakan tersebut.

“Sebelum ini, mereka yang lewat ke sekolah akan diminta menunaikan solat Dhuha di surau.

“Cuma, baru-baru ini denda itu dilakukan di dataran perhimpunan pada hari kedua sekolah dibuka. Sepatutnya, pelajar teruja nak ke sekolah masa awal-awal tahun, tapi mereka datang lambat pula,” katanya ketika dihubungi mStar Online pada Jumaat.

Kata Siti Salmiah, sekolah tersebut mempunyai seramai 2,000 pelajar yang terdiri daripada Tingkatan Satu hingga Tingkatan Lima.

Siti Salmiah.

Jelasnya, seramai hampir 50 pelajar dari jumlah itu yang didenda pada hari tersebut dan kebanyakan mereka memberikan alasan bangun lambat serta singgah menikmati sarapan pagi di kedai berhampiran kawasan sekolah berkenaan.

“Bila mereka bagi alasan bangun lambat, jadi kita anggap mungkin mereka tidak solat Subuh.

“Pihak sekolah denda tunaikan solat Dhuha dengan harapan solat-solat sunat ini dapat ‘top-up’ mana-mana amalan yang kurang,” ujarnya yang menjadi pengetua di sekolah tersebut sejak 2016.

Posting mengenai denda tersebut tular selepas ia dimuat naik oleh seorang ibu, Eizan Ariffin di laman Facebook miliknya dan turut meluahkan rasa tersentuh selepas melihat gambar-gambar itu.

Posting tersebut telah dikongsikan sebanyak 2,252 kali dan menerima lebih 6,000 tanda suka sejak ia dimuat naik pada 3 Januari lalu.

Tags / Kata Kunci: denda , solat Dhuha

MStar