“Saya Sembunyi, Panggil Sem”

Posted on

“Nama Seli tu pun saya kurang pasti macam mana boleh dapat, mungkin ahli keluarga selesa dengan nama timangan itu jadi ia menjadi kebiasaan,” katanya di sini, baru-baru ini.

Sembunyi yang berketurunan Orang Asli suku Mah Meri berkata, ketika memasuki tahun satu di Sekolah Kebangsaan (SK) Tanjong Sepat, guru dan kawan-kawan terus memanggilnya Seli memandangkan nama yang tertera pada buku rekod sekolah sebagai Rosli.

Tambah lelaki berusia 59 tahun ini, pendaftaran sekolah pada waktu itu tidak terlalu ketat serta tidak memerlukan salinan sijil kelahiran pada hari pendaftaran menyebabkan dia sendiri tidak tahu nama sebenarnya ialah Sembunyi.

“Saya hanya tahu nama sebenar apabila mendaftar masuk tingkatan satu di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Telok Datok, Banting yang mana ketika itu pihak sekolah meminta surat beranak masa pendaftaran.

“Sejak itu juga kawan-kawan sekolah panggil saya dengan panggilan singkat, Sem dan kekal panggilan itu hingga saya sambung persekolahan ke tingkatan enam di Sekolah Datuk Abdul Razak, Seremban,” katanya.

Beliau yang mendirikan rumah tangga dengan pilihan hati, Zurinam Kangsar, 53, dari suku kaum Semai  dikurniakan tujuh cahaya mata, Mizubella, 31; Vira 29; Intan Idaryu 27; VIvi Narita, 25; Tiyata Niki, 23, Akira Inas, 19 dan Merin Dawani, 16.

Jelasnya, dia bersama isteri sepakat memberi nama yang baik serta mempunyai makna dalam bahasa Orang Asli buat anak-anak kerana percaya nama berkenaan mampu memberi aura positif kepada anak mereka.

“Masyarakat Orang Asli pada masa ini lebih cenderung mendaftarkan anak-anak mereka dengan memilih nama moden tambahan pula majoriti daripadanya telah pandai menulis dan mengeja.

“Mereka makin bijak dan terbuka untuk memberi nama yang cantik malah ada sebahagian daripadanya menamakan anak yang baharu lahir dengan nama artis tanah air,” katanya.

Bantu ubah pemikiran Orang Asli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *